This will be replaced with the Google Map.

Pulau-pulau di Negeri Terengganu

Pulau Perhentian


Terengganu mempunyai persisiran pantai yang terpanjang di Malaysia. Bermula dari Kemaman hingga ke Besut, merentasi 244 kilometres pantai yang terbentang luas berhadapan Laut Cina Selatan. Di sinilah terdapat pulau-pulau yang mempunyai pemandangan pantai yang indah dan mempesonakan serta air laut yang jernih.

Pulau Redang di Terengganu Pulau Redang yang sangat terkenal di kalangan pelancong-pelancong dari luar negara. Di mana airnya yang jernih berkilauan dan meriah dengan hidupan laut. Bagai mengajak pecinta alam untuk mengalami keseronokan penerokaan taman karang laut yang berwarna-warni dan kapal-kapal lama.Pulau Perhentian pulau-pulau eksotik berkembar tropika, di mana ada yang mendakwa pulau yang paling indah di dunia. Tempat anda boleh menyelam skuba, memancing laut dalam, luncur angin, belayar, menaiki bot dan berkayak. Sekiranya anda seorang yang sukakan aktiviti lasak, mendaki bukit, mencandat sotong atau memancing di laut atau hanya memerhati burung-burung adalah satu pengalaman yang tidak akan dilupakan di Pulau Kapas atau Pulau Gemia.

Bagi penyelam yang mencari pengalaman yang mencabar dan menyeronokan, silalah ke Pulau Tenggol. Teluk terlindung yang mempunyai taman-taman karang dan air sedalam 20 meter di sesetengah tempat. Tempat di mana anda boleh mencari Belut laut, ketam, penyu dan kadang kala jerung! Tidak lupa juga Pulau Lang Tengah di mana anda boleh mencari banyak air kehidupan laut yang terletak di antara Pulau Redang dan Pulau Perhentian. Di sinilah tempat yang terbaik kepada penyelam.

Pulau Perhentian Terengganu

 

Tetamu kami dari luar negara sering menjadikan Anjung Pantai Seberang sebagai tempat persinggahan untuk ke pulau-pulau. Biasanya mereka akan menginap terlebih dahulu di sini sebelum meneruskan perjalanan ke pulau.

Lokasi kami yang berdekatan dengan lapangan terbang dan juga jeti yang membawa mereka ke pulau menjadikan perjalanan mereka lebih mudah.